Artikel / 26-06-2019 / Af Mohammad Elsayed

Sådan får du mere og bedre data i Google Analytics

Det kan være overvældende at kigge i en Google Analytics konto. Der er utrolig meget man kan tage fat i. Vi har derfor samlet et par basale og nogle lidt mere avancerede øvelser som man relativt simpelt kan løbe igennem så man kommer godt i gang.

Mulighederne med Google Analytics er rige og man kan gå i dybden med en masse forskellige analyser, så følgende punkter skal man på ingen måde lade sig begrænse af.
Få styr på Analytics basics
  • Opsæt værdier på konverteringer. Dette er især relevant hvis man har opsat mål i Analytics, har flere mål og altså ikke kører Ecommerce tracking. Hvis et mål er booking og et andet mål er udfyldelse af kontaktformular, så kan det i nogle tilfælde give mening at differentiere værdierne på disse. På den måde kan man få lidt af den samme indsigt, som man har med Ecommerce. Alternativet, hvis man ikke vil opsætte værdier er, at analysere ens CPA ud fra de forskellige mål direkte i Analytics.
  • Frafiltrer trafik fra firmaets IP-adresser. Ens data skal så vidt muligt repræsentere sidens “virkelige” brugere. Derfor er det vigtigt, at ekskludere intern trafik fra Analytics. Hvis man har et eller flere bureauer som arbejder på siden, så vil det være en god idé også at få deres IP-adresser ekskluderet. Det kan også gøres på netværksnavne.  Dette gøres under Administrator -> Alle filtre -> Tilføj filter. Sørg for at indstillingen dernæst sættes til at ekskludere, som vist herunder:
  • Hvis brugere henvises til et andet domæne ved checkout, ofte ens betalingsgateway, vil en ny session sættes i gang. Det betyder, at konverteringen tilegnes sidens betalingsgateway. Derfor er det vigtigt, at ekskludere din betalingsgateway så konverteringerne i Analytics går til de rette kilder. En metode til at finde ud af, hvilke domæner der er behov for at ekskludere er ved at gå til Anskaffelse -> Al Trafik -> Henvisninger. Hvis du bemærker betalingsgateways, andre domæner for samme websted eller lignende, bør disse tilføjes til din Google Analytics-henvisningsliste eksklusioner. Dette gøres ved at klikke sig ind i Administrator -> Ejendom (midterste kolonne) -> Sporingsoplysninger -> Liste over henvisningsekskluderinger.
Forbind Google Analytics med Google Search Console og opsæt Site Search
Med Site Search kan man bl.a. få et overblik over søgninger foretaget på hjemmesiden. Til dette kan man undersøge, om man kan forbedre landingssider til populære søgninger, få idéer til nye søgeord til ens annoncering og evt. oprette redirects til søgninger som har en bedre landingsside end ens interne søgeresultater. Søger man f.eks. på et brand, så kan man videresende søgende til en brand side, hvilket ofte fungere bedre end en lang side med søgeresultater.

Segmenter og adskil brugere som anvender hjemmesidens søgefunktion fra brugere, som ikke gør. Brug dette til at optimere produkt kategorisider og på at forbedre søgeresultater.
Opsæt overvågning
Det er utrolig vigtig at sikre, at tracking virker. Går denne død, så kan man ikke vide med sikkerhed om ens marketings indsats giver overskud.

Det kan for eksempel gå galt hvis hjemmesideudviklere ændre/fjerner Analytics koden på siden. Et eksempel hvor tracking stopper med at virke og konverteringer går i nul:
Til at tjekke om tracking virker, kan man bl.a. benytte Google Tag Assistant. Denne kan tilføjet som et browser plugin, bl.a. til Google Chrome. Åben hjemmesiden som skal testes for tracking, kør Google Tag Assistant og tryk ”Record”.
Klik lidt rundt på hjemmesiden, optagelsen kan nu stoppes hvorefter en rapport af resultatet kan ses i Google Tag Assistant.

For at gøre det automatiseret anbefaler vi også at opsætte Custom Alerts. En alarm kan f.eks. hedde:
  • Konverteringsrate er faldet med 25% ift. sidste uge
Sidstnævnte løsning bør ikke udelukke det manuelle tjek med Google Tag Assistant. Hav derfor et jævnligt tracking tjek i kalenderen.
Gør brug af visningsfiltre
Google er som regel dygtige til automatisk at ekskludere spam så det er ikke en kæmpe stor bekymring nu til dags. Det er vigtigere at ekskludere intern trafik og omskrivningsfiltre. Med omskrivningsfiltre bør man tjekke omfanget af små og store bogstaver.

Her et eksempel på hvordan ens data kan blive splittet:
Her er det én og samme side, som bliver opdelt i fire sider. Det samme gør sig gældende og bør tjekkes under både kilder, kampagner, sider og søgetermer. Ens data bliver splittet i atomer, især hvis man har overflødige parametre i ens rapporter (f.eks. ’fbclid’). Dette vil gøre, at én side kan splittes i flere hundrede sider i rapporter:
Som det kan ses, er det samme side men URL parametrene gør, at det hele bliver adskilt. En løsning er, at oprette et visningsfilter under Administrator -> Indstillinger for visning -> Ekskluder ‘fbclid’:
Hvis man oplever mistænksom trafik, så er det en god idé at slå “ekskludere alle hits fra kende bots og spiders” til som vist foroven.
Optimer brugen af Remarketing-lister
Det er nemt og effektivt at oprette segmenter direkte fra dine rapporter i Analytics. Fordelen ved at kigge på ens lister i Analytics er, at man kan undersøge adfærd fremfor de sædvanlige KPI’er såsom antal visninger, klik osv.

Med Ecommerce kan man f.eks. oprette segmenter på besøgende med højt/lavt engagement, besøgende som ikke tilføjede noget til kurven, brugere der forlod siden ved checkout siden, m.m. Man kan også kigge på kunder som har anvendt en kuponkode men ikke konverteret. Indeholder segmentet mange brugere, kan det indikere at kuponkoden ikke virker som den skal eller at kommunikationen om rabatten er utydelig. Hvis man ikke har en webshop, kan man for eksempel lave segmenter ud fra persondata. Har man f.eks. et ”jobtype” felt i sin kontaktformular, kan man adskille ens brugere efter brancher og analysere adfærden heraf.

Når man har oprettet et nyt segment, kan man højre klikke på segmentet og vælge ’Opbyg målgruppe’. Det tilføjes således til ens målgrupper som kan tilknyttes ens Google Ads konto.
Bonus tip: Adskil konverterende fra ikke-konverterende og analyser, om der er nogle tendenser ift. adfærd. Lav en tragt og visualiser anvendelsen af hjemmesiden.
Et par ekstra fifs..
  • Tildel brugere et User-ID: Spor brugere, der logger ind, på tværs af browsere og enheder. Brugere der ikke logger ind kan spores når de indtaster noget information, det kan være en e-mail adresse, unik kuponkode, kommer de ind på siden via et nyhedsbrevklik så har de et unikt ID- parameter, m.m. Fordelen ved dette er, at man kan følge brugere med høj livstidsværdi (som i mange tilfælde er vigtigere end nye kunder). Man kan benytte det i sin cross-device markedsføring og undersøge helt konkret hvordan besøgende anvender computer, mobil og tablet på tværs af hinanden.
  • Brug udvidet ehandelssporing til bl.a. at spore interne bannere. Hvad bliver der klikket på og hvad er afvisningsprocenten, sessionsvarighed osv.
  • Brug scroll depth til at undersøge f.eks. hvor langt brugere scroller når de læser en artikel.

Er du nysgerrig på, hvordan vi kan skabe værdi for din forretning?

Jesper, som er stiftende partner svarer gerne på alle dine spørgsmål helt uforpligtende. Giv ham et kald eller send en mail;