Artikel / 03-03-2016 / Af Christel Goterman

Webshop i Sverige: Sådan får du succes – del 1

Hos Geniads har vi flere kunder, som også findes på det svenske marked. Dette kræver, at vi har et interkulturelt tankesæt og kan hjælpe vores kunder med at tilpasse deres markedsføring til de svenske kunder. For selvom Sverige geografisk ligger tæt på Danmark, skal man ikke lade sig narre. I det daglige arbejde mærker vi ofte, at de svenske online forbrugere, på visse områder, er lidt tungere at danse med end de danske forbrugere. Denne erfaring gør, at vi hos Geniads har fordybet os mere i emnet; Gennem undersøgelser af hvordan e-handlen egentlig ser ud i Sverige, vil vi kunne hjælpe vore kunder med at omstille sig til det svenske marked – både med Google Ads og med markedsføring generelt. Kort sagt vil vi hjælpe vores kunder med at få succes med deres webshops i Sverige.

Tre store spørgsmål, som blogindlæggene vil forsøge at besvare er:
  1. På hvilket område er svenske online forbrugere forskellige fra de danske?
  2. Hvad er årsagen til dette?
  3. Hvordan skal man som dansk webshop tilpasse sin markedsføring for at tiltrække svenske forbrugere?
Velkommen til første del i “Sådan får du succes med din webshop i Sverige”.
Webshop i Sverige i forhold til Danmark
For at udrede denne hårknude begynder vi med noget konkret: Et studie over betalingsmetoder for svenske kunder. En rapport fra 2015 lavet af DIBS viser, at svenske forbrugere foretrækker tre betalingsformer online: Kortbetaling, internetbank eller faktura. På trods af, at kortbetaling er den betalingsform, som flest foretrækker (41% af svenskerne), så er der alligevel stadig mange, som helst betaler ved hjælp af en faktura (24%) eller internetbank (24%). Dette står i stor kontrast til Danmark, hvor 87% af forbrugerne foretrækker kort, når de betaler online. Den væsentligste årsag til at de svenske forbrugere foretrækker fakturaer er, at dette anses som en sikker betalingsform.
Betalingsformer i Sverige / Kilde: DIBS Rapport Svensk E-handel fra 2015
Svenskeres foretrukne betalingsform / Kilde: DIBS Rapport Svensk E-handel fra 2015
Muligheden for at kunne betale på flere forskellige måder, synes at spille en stor rolle for svenskerne: Hver tredje forbruger har afbrudt et køb på grund af, at den ønskede betalingsform ikke udbydes af onlinebutikken. Et andet interessant mønster, er at kun fire ud af ti svenskere, har handlet fra udenlandske onlinebutikker og da primært på grund af, at den efterspurgte vare ikke findes i de svenske webshops. Hvordan skal man så som dansk webshop tillokke de svenske kunder?
Succes på det svenske marked involverer Klarna
Det mest centrale er her at anskaffe betalingssystemet Klarna – og at placere Klarna-logoet synligt på hjemmesiden. Klarna er et betalingssystem, som bl.a. muliggør, at kunden modtager sine bestilte varer, før betalingen bliver trukket fra kundes konto. Det er vigtigt, at det fremgår for forbrugeren tidligt i købsprocessen, at flere forskellige betalingsformer er tilgængelige. Således minimeres risikoen for, at man som forhandler oplever, at kunderne afbryder køb af den årsag, at de tror den ønskede betalingsform ikke tilbydes.

Præferencen for fakturabetaling tyder dermed på, at svenskere er tryghedssøgende folk. Som dansk (ukendt) webshop, er det derfor vigtigt at præsentere sig selv og sine varer på en måde, som får virksomheden til at fremstå kompetent og professionel. I denne sammenhæng kan stavefejl eller danske udtryk på den svenske landingsside hurtigt opsnappes af den svenske kunde og kan gøre, at denne bedømmer webshoppen som useriøs og i sidste ende forårsage, at forbrugeren ikke foretager et køb af frygt for at blive snydt.
Statistik udenlandsk online handel sverige / Kilde: DIBS Rapport Svensk E-handel fra 2015
De svenske kunder søger sig ofte frem til udenlandske webshops, når den ønskede vare ikke findes i de nationale onlinebutikker. Derfor er det vigtigt at formulere en USP (Unique Selling Point) for at skille sig ud fra de svenske konkurrenter. Selvom man som dansk forhandler ikke tilbyder et helt unikt produkt, er slaget ikke tabt. I næste afsnit skal vi kigge nærmere på, hvordan svenske forbrugere agerer i research-fasen og hvilke psykologiske og kulturelle forklaringer, som kan ligge bag svenskernes søgen efter tryghed online.
Tre konkrete tips
Ud fra ovenstående giver vi her tre anbefalinger i forhold til opstart af webshop i Sverige:
  1. Skaf Klarna og placer logoet tydeligt på hjemmesiden
  2. Annoncer tydeligt at flere betalingsformer tilbydes for at undgå afbrudte køb.
  3. Formulere din USP og få hjemmesiden oversat professionelt.

Er du nysgerrig på, hvordan vi kan skabe værdi for din forretning?

Jesper, som er stiftende partner svarer gerne på alle dine spørgsmål helt uforpligtende. Giv ham et kald eller send en mail;